La reina regent d´Etrúria a Figueres (1808)

Dades arxivístiques del document

CAT AMF 001 Fons Ajuntament de Figueres. Originales cuentas de lo que se ha gastado del caudal de Propios de esta Villa para la manutención y demás gastos ocurridos en la venida y permanencia de Su Majestad la Reyna Regente de Etruria y su Real Familia y Comitiva. Any 1808

 

Història arxivística

L'expedient forma part del fons documental de l'Ajuntament de Figueres (segles xix-xxi) dipositat al llarg dels anys al tercer pis de l'edifici consistorial de la plaça de l'Ajuntament, seu de l'Arxiu municipal entre 1982 i 2007. Des de l'any 2007, l'Arxiu es troba a l'edifici número 9 del carrer Moreria.

 

 Contingut

Aquest expedient conté la relació de les despeses ocasionades per l'estada de la reina regent d'Etrúria, la seva família i la comitiva reial a Figueres durant quatre dies, del 19 al 22 de gener de 1808. És molt exhaustiu, i inclou un total de 29 factures que permeten resseguir de forma detallada tots els preparatius.

L'import de les despeses, assumit per les arques municipals, va ascendir a 1.839 lliures catalanes, 10 sous i 3 diners (cal recordar que la pesseta no s´instaura a l'Estat espanyol fins al 1868). El gruix principal es va destinar als queviures, tots de primera qualitat, dignes d'una reina: carn (vedella i xai), aus (capons, gallines i colomins), ous, peix fresc (mero, corball i dèntol), verdura, fruita, pa blanc, llet, vi, cafè, sucre, xocolata, pebre i fins i tot sal de Cardona, que es va anar a buscar expressament a Olot.

L'hostalatge fou també significatiu. En una de les factures s'esmenta que la reina s´allotja a la casa de Teresa Matas. Tot i no especificar l'adreça, de ben segur que es refereix a la casa Matas, situada entre els carrers de Magre, Besalú i Pujada del Castell, una de les millors de Figueres, on el 1802 ja s'havien allotjat el rei Carles IV i la reina Maria Lluïsa. Tot i així, la casa es va guarnir per fer més còmoda l'estada: criats, espelmes, lloguer de catifes de pèl, canelobres, coberteries, vaixelles, ampolles de cristall, així com uns objectes que tota persona, fins i tot de sang reial, necessitava en aquella època: orinals.

Però la reina no només va ser complimentada amb bones viandes, sinó que també se li van oferir vetllades musicals. Destaca un pagament al músic Pere Cotó i als seus companys per dos concerts oferts els dies 20 i 21 de gener.

La revisió de les factures fa pensar que la reina regent va marxar de Figueres el dia 22 de gener de 1808, ja que les despeses associades als dies de febrer es corresponen als àpats que van realitzar dos oficials i membres del seguici que es feien càrrec dels cavalls i a l'alimentació i la palla destinada a aquests animals.

 

 Context

 Les visites reials, ara i abans, poden provocar molt d´enrenou. Però, qui era la reina regent d'Etrúria que va visitar Figueres l'any 1808 i on era el seu regne?

La reina regent d'Etrúria era la infanta Maria Lluïsa de Borbó (Granja de San Ildefonso 1782 - Roma 1824), filla del rei d´Espanya Carles IV. El 1795, la infanta es casà amb el seu cosí, Lluís de Borbó-Parma, amb qui va tenir dos fills, Carles Lluís i Lluïsa Carlota.

Etrúria fou un regne creat per Napoleó a principis del segle xix en els territoris que ocupava el Gran Ducat de la Toscana, amb capital a Florència. El 1801, Lluís de Borbó-Parma fou proclamat rei d'Etrúria amb el vistiplau de Napoleó, però el seu regnat fou molt curt, ja que va morir el 27 de maig de 1803. Com que el seu fill i hereu era menor d'edat, Maria Lluïsa de Borbó va passar a ser la reina regent. Durant la seva regència va donar asil als enemics de França, va suprimir les innovacions revolucionàries i va defensar una política molt més conservadora.

El regne d'Etrúria va tenir una vida molt efímera. A final de 1807, les tropes napoleòniques van ocupar-lo, van abolir la monarquia i van annexionar aquests territoris a l'imperi francès. El 10 de desembre de 1807, la fins llavors reina regent i la seva família van haver d'abandonar Etrúria i es van dirigir cap a Espanya. Fou així com, a final de gener de 1808, durant aquest viatge de retorn cap a la Cort de Madrid, va fer estada a Figueres la reina destronada d'un regne que ja havia desaparegut.

 

 Més informació

. Mémoires de la Reine d'Étrurie, écrits par elle-même. París: Chez Chaumerot, 1814.

. Ramírez de Villa-urrutia, Wenceslao. La Reina de Etruria Doña María Luisa de Borbón Infanta de España. Madrid: Francisco Beltrán, 1923.

 





Comentaris