El testimoni del palauenc Felip Casañas Guanter (1908-1981)




Dades arxivístiques

AMR. Fons Felip Casañas Guanter. Memòries. Memòries i coses viscudes, per Felip Casañas Guanter. 1941 i 1980. Català.

Història arxivística

El març de 2021 la família Casañas va cedir temporalment a l’Arxiu Municipal de Roses diversa documentació personal de Felip Casañas Guanter (1908-1981) per a la seva digitalització. Destaquen les dues llibretes on Casañas va redactar les seves memòries, així com les actes i els comptes de del Comitè Antifeixista de Palau-saverdera. A més a més, hi ha documentació de caràcter escolar i una petita llibreta de notes diverses de caràcter agrícola.

Contingut

El palauenc Felip Casañas Guanter va escriure les seves memòries personals en dos moments diferents de la seva vida, el 1941 i el 1980. El 1941 a Barcelona va començar la seva obra memorialística amb un pròleg titulat "Quatre paraules" en què afirmava "No tenim la pretensió de fer cap llibre, puix no és aquesta la nostra intenció i menys el nostre ofici, car no hem sigut altre cosa que simplement un més de la classe treballadora manual desde la pura infància. Això fa que la nostra cultura sigui molt reduïda i els estudis que tinguerem a la nostra infanteç varen ésser merament primaris. Per tant, demanem un perdó al llegidor sobre els defectes que se'ns trobi". A través de diversos capítols parla d'alguns fets anteriors a la Guerra Civil, de l'aixecament, la formació del comitè i les milícies, les primeres aventures, l'entrega d'armes de foc, el primer cas Gelada, el vint-i-cinc de juliol de 1936, els comitès comarcals i subcomarcals, l'assalt al comitè, el cas de la CEDA, la destrucció de l'església, les incautacions i registres, la situació econòmica i personal dels uns i els altres a l'acabament de la guerra, el cas tràgic del comitè, etcètera. Cent setanta-vuit pàgines escrites en plena postguerra sobre la Segona República i la Guerra Civil, amb alguns afegits escrits cap a 1980, quan va escriure el segon volum de les memòries.

  

El segon volum va començar a ser redactat el deu de maig de 1980 a Palau-saverdera, quan tenia 72 anys. En aquesta llibreta va recollir la història familiar dels Casañas, el seu temps a l'escola, la seva variada vida laboral, la vida al front durant la Guerra Civil, la quotidianetat a Barcelona després de la guerra, la seva vida social i familiar, la política a Palau, així com alguns temes que ja havien estat tractats al primer volum.

Context

L'any 2011 Martí Caussa va escriure a la revista Saverdera XXI que el manuscrit de Felip Casañas, estudiat l'any 1986 per l'historiador Josep Maria Fradera, s'havia perdut i no es tenia cap constància de la seva localització. Deu anys després, el març de 2021, la família Casañas va cedir un seguit de documents, entre ells les memòries de l'avi Casañas, per a la seva digitalització i que fossin d'accés per a historiadors i el públic en general. Les memòries i les actes i comptes del comitè de Palau són uns testimonis únics per conèixer la Guerra Civil espanyola a la localitat i a l'Alt Empordà. En pocs casos s'han conservat aquests documents, que en molts casos van ser destruits o van anar a parar a l'exili amb els seus protagonistes.

Més informació

Josep Maria Fradera Barceló, "El comitè anti-feixista de Palau-saverdera de 1936. El testimoni del seu president: Felip Casañas i Guanter" a La Guerra Civil a les Comarques Gironines (1936-1939), Girona, Quaderns del Cercle, núm. 2, Cercle d'Estudis Històrics i Socials de Girona, 1986, p. 41-50.

Martí Caussa, "Felip Casañas i Guanter: el valor d'un testimoni" a Saverdera XXI. Revista de l'Associació de Veïns de Palau-saverdera, núm. 17, 2011, p. 10-12.

Pol Meseguer Bell, "Un tresor retrobat. Els documents de Felip Casañas" a Saverdera XXI. Revista de l'Associació de Veïns de Palau-saverdera, núm. 27, 2021, p. 12-14.




Comentaris