La visita del President Companys a Figueres (1936)

 

Dades arxivístiques del document

CAT AMF. Col·lecció d´imatges de l´Ajuntament de Figueres (cessió Domènec Salleras). El president de la Generalitat Lluís Companys i altres autoritats en el balcó de la Cambra Agrícola de l´Empordà. 7 de maig de 1936. Autoria atribuïda: Lluís Pérez Perxés.

 

Història arxivística

El mes de març de 2021 va ingressar a l´Arxiu municipal de Figueres un conjunt de 15 còpies digitals de fotografies dels anys 1910-1950. Les imatges originals eren propietat de Domènec Salleras, el qual les havia heretat del seu oncle, Lluís Pérez Perxés (Girona 1905 - Figueres 1981), fotògraf i propietari d´una coneguda drogueria situada al carrer de Girona, cantonada amb el carrer de Joan Maragall, oberta des de mitjans de la dècada de 1930 i fins a la dècada de 1970. En aquesta drogueria, Pérez Perxés també hi venia articles de fotografia i hi tenia una galeria i un laboratori fotògrafic.   

 

Contingut

Aquesta fotografia mostra el balcó principal de la Cambra Agrícola de l´Empordà, ple d´autoritats, durant la visita del president Companys a Figueres el 7 de maig de 1936. D´esquerra a dreta podem veure el regidor de l´Ajuntament de Figueres Francesc Guillamet, el polític republicà figuerenc Josep Puig Pujades −que en aquell moment era diputat a Corts−, l´alcalde de Figueres Marià Pujulà, el president de la Generalitat Lluís Companys, un militar no identificat, el conseller de Finances Martí Esteve i el figuerenc Jaume Miravitlles, col·laborador proper al president.  

 

Context

En morir el president Francesc Macià el dia de Nadal de 1933, Lluís Companys fou elegit nou president de la Generalitat el gener de 1934. Però només uns mesos després de la seva proclamació va esclatar una crisi institucional. El dia 4 d´octubre de 1934 es constituïa a Madrid el govern de la República presidit per Alejandro Lerroux, que donava entrada a representants de la CEDA, una organització de dretes considerada antirepublicana i antiautonomista. Com a resposta, el 6 d´octubre el president Companys va proclamar l´Estat Català dintre de la República Federal Espanyola, fet que va ser vist com un acte de rebel·lia contra el govern Lerroux. Aquest moviment va fracassar a les poques hores perquè la proclama de Companys no va tenir suport popular i perquè el capità general de Catalunya, Domènec Batet, va negar-se a obeir les ordres de Companys i va treure les tropes al carrer. El govern de la Generalitat va ser detingut, es va suspendre l´Estatut i les majories d´esquerres als ajuntaments de Catalunya foren destituïdes. Companys va ser condemnat a trenta anys de presó, però amb el triomf electoral de l´esquerra a les eleccions generals del 16 de febrer de 1936 recuperà la llibertat i el càrrec de president de la Generalitat a finals d´aquell mateix mes.

És en aquest marc de retorn a la normalitat a Catalunya quan es produeix la visita del president Companys a Figueres, concretament el dia 7 de maig de 1936, durant les Fires de Maig −denominació laica que en la Segona República van rebre les Fires i Festes de la Santa Creu. Només hi va ser unes hores, però el programa va ser intens. Va presenciar una desfilada militar a la Rambla des del balcó de la Cambra Agrícola de l´Empordà (actual Museu de l´Empordà); a continuació, es celebrà en el Teatre municipal un acte on parlaren l´alcalde de Figueres, Marià Pujulà, el diputat Josep Puig Pujades i, finalment, el president de la Generalitat. Tot seguit va tenir lloc una recepció als alcaldes de la comarca i un dinar ofert per l´Ajuntament de Figueres. A la tarda, Companys va visitar la Fira Comercial, el Casino Menestral i l´Escola d´Arts i Oficis. Encara abans de marxar, va assistir una estona al partit de futbol que jugaven el FC Barcelona i la Unió Esportiva Figueres.

Només dos mesos després d´aquesta visita, el juliol de 1936, va esclatar la Guerra Civil. El mes de gener de 1939, abans de l´entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el president Companys es va exiliar a França. El refugi francès, però, va durar poc. França va ser envaïda i ocupada per les tropes alemanyes i Companys fou detingut i lliurat a la policia franquista. Va ser jutjat i condemnat a mort. El 15 d´octubre de 1940 fou afusellat a Montjuïc.

 

Més informació

- BERNILS MACH, Josep Maria. Episodis de la II República a Figueres. Figueres: Canigó, 1981.

- PUJOL CASADEMONT, Enric (direcció). El somni republicà. El republicanisme a les comarques gironines. 1900-1936. Barcelona: Viena; Girona: Casa de Cultura de la Diputació de Girona, 2009.

- SANTALÓ PEIX, Jaume (coordinació). Figueres 1900-1936. Imatge i història de la Catalunya republicana. Figueres: Consorci del Museu de l´Empordà: Ajuntament de Figueres, 1999.


Comentaris