Les fotografies de Narcís Roget



Dades arxivístiques del document
CAT AMF. Arxiu de complement. Fons Narcís Roget. Vista de la placeta baixa de la Rambla de Figueres en un dia de mercat. Autor: Narcís Roget. c. 1905-1910.

Història arxivística
Josep Antoni Prats Roget conservava un conjunt de fotografies realitzades pel seu avi Narcís Roget Oliveras, gran afeccionat a la fotografia. Per motius sentimentals, la família no se´n volia desprendre, però sí que en va permetre la digitalització. El novembre de 2017 van ingressar a l´Arxiu municipal de Figueres un total de 380 imatges digitals de Narcís Roget realitzades durant els anys 1900-1925.

Contingut
La imatge mostra una vista de la placeta baixa de la Rambla en un dia de mercat a principi del segle XX. S´hi veu gent passejant per les parades i, al mig,  el vial que calia deixar lliure per al pas de carros, ja que la carretera de Madrid a França travessava el centre de Figueres i el seu traçat passava pel carrer Nou, la Rambla i els carrers de Girona i de la Jonquera. Al fons, encara és visible l´illa de cases que hi havia al capdamunt de la Rambla, just davant de les cases Cusí i Salleras. El seu enderrocament l´any 1918 va suposar l´inici del procés de perllongació i urbanització de la Rambla.

Context
Narcís Roget Oliveras (Figueres 1873-1950) era un conegut cafeter de Figueres. Després de cursar estudis primaris i de comptabilitat va començar a treballar a l´adoberia del seu pare, però el 1906 es va associar amb Ildefons Roura i van obrir el Cafè Suís, a la Rambla. Ja en solitari, el 1921 Roget va inaugurar el Cafè Emporium, també a la Rambla, negoci que va regentar fins a mitjan de la dècada de 1940. Republicà federal i persona molt implicada amb la ciutat, durant els anys 1910-1913 fou regidor de l´Ajuntament de Figueres.
Narcís Roget fou un gran apassionat de la fotografia. Tot i tenir una formació autodidacta, les seves fotografies són d´una gran qualitat i van més enllà de les típiques instantànies familiars. La temàtica és molt variada: tant hi podem trobar imatges de la vida quotidiana (gent passejant o asseguda a les terrasses dels cafès, dones rentant la roba, escenes de carrer...), com també celebracions d´actes de tot tipus (processons religioses, parades militars, partits de futbol...). Alhora, Roget hi plasma el seu interès pel paisatge i el patrimoni cultural (Cadaqués, el Port de la Selva, Empúries, els monestirs de Vilabertran i de Sant Pere de Rodes...), però també està amatent als nous símbols de la modernitat representats pels cotxes, el ferrocarril, les exhibicions aeronàutiques...  Gràcies al seu tarannà inquiet i curiós, les imatges de Narcís Roget ens ajuden a visualitzar la Figueres i els pobles de l´Alt Empordà del primer quart del segle XX.

 
Més informació
- Narcís Roget, una visió inèdita de l´Empordà. Figueres: Museu de l´Empordà - Ajuntament de Figueres, 2017.


Comentaris