L´aniversari de la proclamació de la Segona República a Figueres



Dades arxivístiques del document

CAT AMF 01 Fons Ajuntament de Figueres. Programa de les Festes del 14 d´abril de 1932, primer aniversari de la proclamació de la República. Capsa 956.


Contingut

El consistori figuerenc va voler celebrar el primer aniversari de la proclamació de la República amb tot un seguit d´actes festius i reivindicatius en què la ciutadania esdevingués la protagonista principal. Segons el programa, les festes es van iniciar el vespre de la vigília, el 13 d´abril, amb una retreta militar, sardanes a la Rambla i un àpat oficial a l´Hotel París ofert per l´Ajuntament a autoritats, premsa i entitats republicanes. Sembla que va fer mal temps i que els actes a l´aire lliure van quedar molt deslluïts.

Però l'endemà, el 14 d´abril de 1932, la meteorologia va acompanyar. El dia era primaveral i assolellat, els carrers vessaven de gent i moltes cases i balcons es van engalanar amb banderes catalanes i republicanes. A mig matí es van iniciar les celebracions amb una parada militar a la Rambla. A continuació, a la casa consistorial va tenir lloc el repartiment de premis als alumnes de les escoles figuerenques que havien destacat en el concurs de redacció de temàtica republicana, premis convocats per reivindicar l'educació i el foment dels valors republicans entre els més menuts. Un dels guardonats fou el futur polític i pedagog Josep Pallach, llavors un nen de 12 anys. La seva redacció explicava com havia viscut la proclamació de la República: «[...] a les 5 quan sortírem d´estudi veiérem grups que comentaven les notícies de la ràdio. Mitja hora després quan la gent ja s´impacientava i la ràdio anava donant més notícies concretes sobre que s´havia proclamat la República a Espanya, vàrem veure sortir de la Federació la bandera catalana que anava cap a câ la Vila. Allí es van hissar enmig de gran entusiasme les banderes catalanes i republicana». Després del lliurament de premis va començar la recepció oficial d´homenatge i adhesió a la República.

Però l'acte principal del dia va ser a la tarda, quan va tenir lloc la gran manifestació republicana. Hi participaren el consistori figuerenc, els representants de les entitats de la ciutat amb els seus estendards, els alumnes de les escoles i els ciutadans que s´hi van voler sumar. La manifestació va sortir de la plaça de la Palmera i es va dirigir al Parc Bosc, on es va repartir berenar a la mainada. En acabat, es va celebrar un concert i una ballada de sardanes a la Rambla, on una gran traca de petards va posar punt i final a la festa.


Context

Figueres és una ciutat amb una llarga tradició republicana. A mitjan segle XIX ja hi havien començat a arrelar les idees republicanes de la mà d´Abdó Terradas i d´un grup de joves empordanesos −Narcís Monturiol, Martí Carlé, Joan Tutau, Joan Matas, Joan Arderius i Francesc Sunyer Capdevila−, alguns dels quals van assolir càrrecs polítics importants durant el breu període de la Primera República. L´any 1873, tres empordanesos van arribar a ser ministres en el govern de la nació: el figuerenc Joan Tutau, d´Hisenda; el rosinc Francesc Sunyer i Capdevila, d´Ultramar, i el castelloní Ramon Nouvilas, de Guerra. 

El 1874, la restauració monàrquica significà la pèrdua de tot poder polític. A Figueres, però, els republicans van aconseguir guanyar les eleccions municipals de 1899 i es van mantenir elecció rere elecció al capdavant del govern local fins a l´any 1923, en què es produí el cop d´estat militar que va donar pas a la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). 

En aquest context, el 12 d´abril de 1931 es van celebrar a tot Espanya eleccions municipals. A la majoria de capitals de província i als principals nuclis urbans van guanyar les candidatures republicanes. Aquests resultats propiciaren que, dos dies després, el 14 d´abril, es proclamés la República. A Figueres, la Federació Republicana Socialista de l´Empordà, vinculada en l'àmbit català a ERC, va guanyar amb el 67% dels vots i va significar el retorn dels republicans figuerencs al govern municipal en un marc polític general més favorable. 

Però la Segona República no va estar mancada de conflictes i tensions, i el juliol de 1936 esclatà la Guerra Civil. El triomf de l´exèrcit de Franco l´1 d´abril de 1939 va significar la fi de la Segona República i l´inici de la llarga i cruel dictadura franquista.


Més informació
- SANTALÓ, Jaume (coord.). Figueres 1900-1936. Imatge i història de la Catalunya republicana. Figueres: Consorci del Museu de l´Empordà; Ajuntament de Figueres, 1999.
- PUJOL, Enric (dir.). El somni republicà. El republicanisme a les comarques gironines 1900-1906. Barcelona: Viena; Girona: Casa de Cultura de la Diputació de Girona, 2009.


Comentaris