Empori de Carles Fontserè

Document del mes d'abril de 2017






Dades arxivístiques del document
CAT AMCE. Fons municipal. Sense títol. Tècnica mixta d'oli i collage sobre tela. Autor: Carles Fontserè i Carrió. 75 x 50 cm, 1997.


Història arxivística

El document icònic, que representa un personatge clàssic amb una màscara grega de teatre, va ingressar a l’arxiu municipal després de la primera edició de la Trobada d’Escoles de Teatre Empori’97. Esteve Ripoll Cornell, com a membre del comitè organitzador Empori 97, va encarregar l’obra a l’artista plàstic Carles Fontserè. La finalitat va ser la d’utilitzar-la com a imatge de difusió de l’esdeveniment cultural.

Contingut

La imatge de l’obra de Fontserè es va utilitzar en cartells, programes i en tot el material que es va editar en la difusió d’Empori 97 i en la seva segona edició, Empori 98. La I Trobada d’Escoles de Teatre a Castelló d’Empúries va tenir lloc la setmana del 20 al 22 de juny de 1997 i va reunir tretze escoles de teatre d’arreu de Catalunya i del País Valencià. L’objectiu era crear un fòrum de debat i d’intercanvi d’idees i inquietuds al voltant de la problemàtica del teatre català. Es van habilitar tres escenaris al centre històric de Castelló d’Empúries i un punt d’informació a la plaça dels Homes. La trobada va comptar amb la presència de destacats actors del panorama català com Carles Canut, Enric Major o Jordi Dauder, entre d’altres.
 
 
 
 
Les escoles de teatre participants valoraven molt positivament l’experiència de participar en aquest tipus de trobades de teatre perquè els alumnes tenien l’oportunitat de conèixer nois i noies d’altres aules d’arreu de Catalunya actuant dalt d’un escenari.

Empori havia de ser una trobada anual per fer valdre les escoles de teatre com a bressol d’actors i d’actrius. Només hi va haver dues edicions. La segona edició 1998 tingué lloc a Castelló d’Empúries la setmana del 24 al 28 de juny. Hi van participar quinze escoles de teatre de Catalunya, el País Valencià i Andorra. Com a novetat, es van programar cursos i tallers d’esgrima, d’interpretació i de màscares, impartits per professors de l’Institut del Teatre, a més de les actuacions dels grups participants.
 
 
 
 
 
 
Enric Major, Carles Canut i Esteve Ripoll en la presentació d'Empori 97. AMCE. Fons Esteve Ripoll.
 
 
Context

Carles Fontserè i Carrió va néixer a Barcelona el 9 de març de 1916. Va estudiar fins als 15 anys, quan va entrar d’aprenent en un taller d’escenografia. Va dibuixar per a El Correo Catalán, el setmanari carlí Reacción i el setmanari infantil Plaçons. En esclatar la Guerra Civil Espanyola, entrà a formar part del comitè revolucionari del Sindicat de Dibuixants. Fou un reconegut pintor i cartellista que destacà pels treballs realitzats per la CNT, la FAI y el POUM durant la Segona República i la Guerra Civil. També se’l considera un dels millors fotoperiodistes de l’estat espanyol. El 1939 es va exiliar a França i posteriorment a Mèxic i a Nova York. L’any 1973 va tornar de l’exili i es va establir a Porqueres, al Pla de l’Estany. Fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1989.


Durant els darrers anys de la seva vida es va implicar en la lluita per la restitució dels “papers de Salamanca” als seus propietaris legítims. Ell mateix havia patit l’espoli de tots els cartells originals que conservava al seu domicili i reclamava que se li retornessin. En aquest context, va crear el cartell commemoratiu de la Comissió de la Dignitat, una organització creada per aconseguir el retorn dels “Papers de Salamanca”.

Va morir a 90 anys a Girona el dia 4 de gener de 2007.

L’any 2016 el Departament de Cultura de la Generalitat va celebrar el centenari del seu naixement (1916-2016). Una de les primeres accions que es van dur a terme va ser la presentació de 50.000 fotografies inèdites de l’artista, conservades a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.


Per saber-ne més:

AMCE 24. Fons Esteve Ripoll. Expedient d’organització de la Trobada d’ escoles de teatre 1997 i Expedient d’organització de la Trobada d’ escoles de teatre 1998.

AMCE 24. Fons Esteve Ripoll. Programa de la II Trobada d’escoles de teatre Empori 98.

AMCE 41. Col·lecció d’impresos. Programa desplegable de la I Trobada d’escoles de teatre Empori 97.

https://es.wikipedia.org/wiki/Carles_Fontser%C3%A8

http://www.carlesfontsere.cat/biografia/

http://www.carlesfontsere.cat/

http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/pla_de_estany/

http://www.carlesfontsere.cat/presentacio-dels-actes-del-centenari-de-carles-fontsere/

Comentaris