Col·lecció de programes de mà de cine dels cinemes de l’Escala de la postguerra

Núm. 3 - Document del mes de març de 2016


Dades arxivístiques del document
AME Donació Garriga

Història arxivística
Els germans Josep i Montserrat Garriga i Gandol des de petits havien jugat amb la capsa de sabates que contenia els aproximadament 800 exemplars de la col·lecció de programes de mà que segurament havia col·leccionat la seva àvia, Carolina Guanter, nascuda a Vilajuïga i casada a Sant Feliu de Guíxols. Després d’anys sense veure’ls, fa aproximadament dos anys que varen retrobar la capsa i varen decidir donar-los al Museu del Cinema. A la col·lecció hi havia programes de mà procedents de Sant Feliu de Guíxols, l’Escala, Palamós, Vilajuïga, Torroella de Montgrí, Palafrugell, Granollers, Bellcaire d’Empordà, Paterna, Vilafranca del Penedès, Figueres, Viladecans i Salt. El Museu va acceptar la donació dels que no tenien en la seva col·lecció i com que encara en quedaven força exemplars de Sant Feliu de Guíxols i de l’Escala, varen decidir posar-se en contacte amb els respectius arxius locals i procedir a la donació a les poblacions d’on procedien els programes de cinema.

Contingut
La donació i fons consta de 23 programes de mà de cinemes de l’Escala entre els anys 1943 i 1948, dels cinemes La Escala, El Centro Católico, Cine Sureda i el Cine Centro- La Escala.
Alguns dels títols que s’han donat són Alma zíngara, Caprichos de madame, China, El cisne negro, Infierno en la Tierra, La casa del miedo, Los desesperados, Los tres caballeros, Mariona Rebull, Revuelta en la India o Triunfó la Juventud, entre d’altres.

Context
Tots els 23 programes de mà es corresponen a la postguerra, on a l’Escala hi havia quatre cinemes en funcionament, el cine Sureda, el cinema Cacahuet, el Centro Católico a can Pancho i el Cine Centro i més tard cinema La Escala que es correspondria a la sala de Pekín. Les dues primeres sales varen néixer amb el segle i la resta anys abans d’esclatar la Guera Civil.
La industria del cinema des del seu naixement feia propaganda de les pel·lícules i estrenes mitjançant programes de mà que es regalaven al públic quan comprava una entrada de cinema. El programa de mà era de dimensions semblants a una postal, a l’anvers hi havia la imatge del cartell de la pel·lícula i en el revers, cada cine es feia imprimir el nom de la sala i un text propi. En aquest text s’informava sobretot del nom del cinema, el dia i la hora de la projecció de cinema, el preu , si s’esqueia, a més d’anunciar-hi entre d’altres coses com prèvies de pel·lícules previstes pel mes següent, alguna crítica de la pel·lícula, si es feia alguna rifa, si es projectaria el Noticiario NO-DO, o si es feia ball tot seguit o fins i tot si es feia futbol.

Més informació

Alsina Sureda, Lluís. Els cinemes de l’Escala. Fulls d’Història Local, núm. 28. Noviembre 1991.

Comentaris