Que plogui mentre el Manol no es mogui





Dades arxivístiques del document
CAT AMR Fons Família Coll, Col·lecció fotogràfica, Vista de la cascada que es forma al naixement del riu Manol, el qual és conegut com fonts del Manol. Autoria: Joaquim Coll de Cendra. Ca 1910. Registre 6970 (igual a la 6511).

Història arxivística
Per entendre la relació dels Coll amb Lliurona, fonamentalment, cal destacar que l’enllaç matrimonial, a mitjan segle XIX, de Benet Coll Custou, de Roses, amb Verònica Caritg, de Lliurona, permeté la unió de dos grans patrimonis agrícoles i, conseqüentment, dels seus respectius arxius. Així doncs, el fons de la família Coll de Roses, no és només una font indispensable per estudiar la vila rosinca i el seu entorn, sinó per resseguir la història de Lliurona i els seus contorns des del segle XIII fins al XX.

Contingut
La fotografia, realitzada probablement per Joaquim Coll de Cendra, capta una vista del salt d'aigua del Manol, conegut com les Fonts del Manol, dins de la propietat del mas Carig, antigament propietat de la família Coll, a Lliurona. A la part alta del de la cascada es veu una figura humana, potser algun familiar del fotògraf. Tècnicament, la fotografia, que es conserva a l'Arxiu Municipal de Roses, és en format estereoscopic, de 3,5 x 2,4 centímetres, en blanc i negre, sobre una placa de vidre amb una emulsió de gelatina.

Context
El Manol neix a prop de Lliurona, a la Tossa d'Espinau (Alta Garrotxa), a 1.089 m d'altitud, i acaba al passadís de Vilanova de la Muga, on es troba amb la Muga. És un riu amb una rica diversitat biològica i amb un cabal irregular, amb secades a l'estiu i crescudes en època de pluja. Un curs fluvial típicament mediterrani. És aquesta característica que el fa perillós en èpoques de pluja, com la de l'octubre de 2018, en què afecta moltes de les poblacions per on passa i les seves comunicacions viàries. Fins i tot la seva fama ha passat a l'imaginari col·lectiu amb algunes dites, com la que titula aquest document del mes «Que plogui mentre el Manol no es mogui».

Més informació

Comentaris