El periodista i polític Claudi Ametlla juntament amb altres intel·lectuals visita la ciutat de Reims durant la I Guerra Mundial

Núm. 2

El periodista i polític Claudi Ametlla juntament amb altres intel·lectuals visita la ciutat de Reims durant la I Guerra Mundial.


Dades arxivístiques del document

CAT AMCE 39 Col·lecció d'imatges Jordi Ametlla. Reg. 5929. Un grup de periodistes i intel·lectuals visita Reims després que la ciutat fos bombardejada. Autor: Segarra y Torrents. 4 desembre 1917.

Història arxivística

El 23 de febrer de 1999 Jordi Ametlla Rivas féu donació a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries d’una col·lecció de fotografies procedents del seu avi Claudi Ametlla i Coll. Sis d’aquestes imatges corresponen a un reportatge fet a Reims durant la I Guerra Mundial. L’AMCE conserva còpies en suport paper que van ser realitzades per fotografies Torner. També es conserven còpies digitalitzades (format TIFF en alta resolució i en JPG ). Els originals resten en mans del seu propietari.

Contingut

Claudi Ametlla i Coll (Conca de Barberà, 1883 - Barcelona, 1968) era mestre de professió però dedicà la seva vida al periodisme i a la política. La seva relació amb l’Empordà es produí quan va contraure matrimoni amb la pubilla castellonina  Maria del Carme Peris Mas de Xexàs.Fou redactor de El poble català, diari catalanista d’esquerres. El 1906 s’incorporà al diari El Diluvio fins al 1914. Durant la Primera Guerra Mundial va ser a França com a corresponsal de guerra de la revista Ibèria (1915-1918), de la qual ell n’era el director. El setmanari, editat a Barcelona, era un mitjà de propaganda de la causa aliada.Les fotografies del reportatge corresponen a una visita que va realitzar un equip de periodistes i intel·lectuals als voluntaris catalans que lluitaven a la Gran Guerra. El reportatge se centra a Reims, després que la ciutat fos bombardejada. A la primera imatge es pot veure a Claudi Ametlla –el segon de l’esquerra-, al pintor Ramon Casas, a l’escultor Josep Clarà i al metge Joan Solé Pla, entre altres.Mentre Claudi Ametlla va ser a França, va estar en contacte amb periodistes de l’agència de notícies internacionals Havas. A la tornada el van contractar com a corresponsal. Ametlla fou condecorat amb la Legió d’Honor Francesa per les seves activitats a favor dels aliats a la Gran GuerraPosteriorment va fundar la seva pròpia agència, Fabra, que fou col·lectivitzada durant la guerra i incautada durant el franquisme, i se li canvià el nom pel de Agencia EFE.

Context

Des de l’AMCE hem volgut recuperar aquestes fotografies per recordar el centenari de l’esclat de la Primera Guerra Mundial, coneguda com la Gran Guerra (28 de juliol de 1914 - 11 de novembre de 1918).
Claudi Ametlla va viure l’esclat de la Gran Guerra. En el conflicte s’enfrontaven l’Imperi alemany, Àustria-Hongria i Itàlia contra el Regne Unit, França i l’Imperi Rus, que finalment en va sortir victoriós. Durant la guerra Claudi Ametlla es trobava a la ciutat francesa de Reims com a corresponsal de guerra per la revista Ibèria.
La catedral de Reims va ser durament bombardejada perquè els alemanys consideraven la seva catedral com un símbol de França. El temple va ser bombardejat i cremat de manera que va caure la coberta. La catedral de Reims va ser restaurat el 1919 sota la direcció de Henry Deneux, arquitecte en cap dels monuments històrics i es va reobrir el 1938.
Acabada la guerra Claudi Ametlla, que era militant d’Esquerra republicana, fou nomenat Governador Civil de Girona el 1931 i Governador Civil de Barcelona, el 1933. El 1936 fou elegit diputat al Congrés de Madrid pel Front d’Esquerres. Amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola es va veure obligat a exiliar-se a França. El 1948 va tornar a Catalunya però visqué sota vigilància policial.

Més informació

AMETLLA, Jordi, “Claudi Ametlla Coll“ a  Gent de Castelló. La seva vida i la seva obra (segles XVI-XX). Ajuntament de Castelló d’Empúries (2000) p. 87-92.
DOÑATE, Mercè. Clarà. Catàleg del fons d’escultura. Museu Nacional d’Art de Catalunya. Barcelona (1997). pàg.134-135

Comentaris