Estampes empordaneses i gironines a l'obra de Jean-Charles Langlois

Prise de Rose (le 6 Xbre 1809)”. Langlois-Dupressoir Lit. (BAPP)

 “Prise du Champ retranché sous Figueres”. Langlois-Engelmann Lit. (BAPP)

Fitxa catalogràfica del document:

Autor: LANGLOIS, Jean-Charles (1789-1870)

Títol: VOYAGE | Pittoresque et Militaire | en Espagne | Catalogne

Segueix al títol: “Par M. C. LANGLOIS | Capitaine aide de camp de Mr le Maréchal | GOUVION S.t CYR | accompagné de notes explicatives sur | les batailles, communiquées par M. M. le | Maréchal Gouvion S.t Cyr, les Généraux | de Caen, Lamarque, Souham, Petit, & C. […]”.

Peu d’impremta: PARIS | Chez ENGELMANN ET C.ie Editeurs, [s.d.],[1826-1830]

Paginació: 43 pp., [40] láms. Litografies, en blanc i negre

Signatura: 91.04 (46.71) Lan V

Registre: R. 55.352

Enquadernació: Disposa de doble enquadernació en cartolina original, i holandesa amb llom i puntes de pell, i decoració de ferros daurats en el llom. Paper de guarda marbrejat i plegat.

Format: Gran Fol.

Llengua: francesa

Anteriors propietaris: Dedicatòria i firma de l’autor a: “A Madame la Duchesse de Raguse. De la part de l’auteur, C. Langlois”.

Exlibris: Exlibris del Comte de Peralada.

Fons: BPP


L’autor, Jean-Charles Langlois 

Jean-Charles Langlois (Beaumont-en-Auge, 1789-Paris, 1870), va ser un militar, historiador i pintor francès. Va combatre a Wagram, Girona i Waterloo, lloc on va resultar ferit.

Es va dedicar a la pintura de vistes. Tot i que el seu llegat pictòric va resultar perjudicat durant la Comuna de Paris i quan la 2ª GM quan va tenir lloc la Batalla de Caen, una part de les seves vistes panoràmiques es poden contemplar al Musée des Beaux-Arts de Caen (França) i a Versalles.

Va ser autor de diverses obres entre les quals es compta la que avui en fem la descripció.

Langlois, va participar amb el mariscal Laurent Gouvion Saint Cyr (Toul, 1764-Hyères, 1830), en diferents campanyes, entre les quals la de Catalunya, i així ho fa constar a continuació del títol.

Podríem dir que les imatges d’aquesta obra complementen les cartografies de les operacions militars de Gouvion Saint Cyr a l’obra Journal des Opérations de l’Armée de Catalogne (1821).

Retrat de Jean-Charles Langlois, realitzat per Edouard Krug (1876). 
Musée des Beaux-Arts de Caen (França)

L’obra:

L’obra de Peralada constitueix l’exemplar complet amb les 40 làmines de les que disposava l’obra quan es va editar. Segons consta a l’enquadernació original, en lletra manuscrita, l’autor va dedicar l’obra a la duquessa de Ragusa, esposa d’Auguste de Marmont (1774-1852), mariscal francès i duc de Ragusa, qui va coincidir amb Langlois en les campanyes napoleòniques. De manera que, probablement aquest volum havia pertangut a l’autor.

Durant el segle XIX, l’obra va ser adquirida pels germans Rocabertí, D. Antoni, comte de Zavellà i D. Tomàs, comte de Peralada i, des de llavors, forma part dels fons bibliogràfics peraladencs.

Els altres autors, dibuixants i litògrafs-gravadors:

L’obra conté una explicació prèvia dels fets històrics amb algunes de les informacions basades en la Mémoire sur la campagne de Catalogne del Mariscal Gouvion de St. Cyr, i 40 làmines de vistes de ciutats i escenes bèl·liques. Aquestes, estan signades per coneguts dibuixants i litògrafs-gravadors, entre els quals hi consten: Arnout, Bichebois, Delamare, Dupressoir, Engelmann, Simeon Fort, Joly, Labatrer, Langlois, Sabatier i Villeneuve.

La major part de les imatges estan dibuixades per Langlois (33) i en alguns casos per Langlois i Delamare (7), litografiades per diferents autors a la casa editorial d’Engelmann.

Contingut:

De les 40 làms., dotze corresponen a diferents punts de les comarques gironines, i d’aquestes dotze, dues a l’Alt Empordà: la de Figueres i la de Roses. Tot seguit, es detalla la relació de litografies de les comarques gironines que conté l’obra:

Vista 1 Vue d’Hostalrich prise des hauteurs de Massanes. Langlois-Joly Lit.

Vista 2 Vue de San Beneito a Ripoll. Langlois-Delamare; Villeneuve Lit.

Vista 7 Combat de Ripoll. Langlois-Sabatier Lit.

Vista 8 Prise de Rose (le 6 Xbre 1809). Langlois-Dupressoir Lit.

Vista 10 Vue de la Vallée de la Fluvià à Castellfollit. Langlois-Villeneuve Lit.

Vista 11 Vue de Bezalú. Langlois-Simeon Fort Lit.

Vista 12 Vue de Sant Privat del Mallol (le 4 Octobre 1813). Langlois-Simeon Fort Lit.

Vista 16 Prise du Grand Convoi de Girone (le 26 Septembre 1809). Langlois-Villeneuve Lit.

Vista 21 Prise de Palamós (le 5 juillet 1809). Langlois-Dupressoir Lit.

Vista 30 Vue de Castell-follit. Langlois-Villeneuve Lit.

Vista 36 Prise du Champ retranché sous Figueres. Langlois-Engelmann Lit.

Vista 39 Combat de Ridaure. Langlois-Engelmann Lit.


Contextualització històrica:

L’obra s’emmarca en la coneguda com a Guerra del Francès o Guerra de la Independència (1808-1814), i es centra en la invasió napoleònica a Catalunya.

A les diferents escenes s’hi reflecteixen els episodis més significatius d’aquella contesa bèl·lica, i les acompanyen vistes d’indrets estratègics.

Bibliografia:

Padrosa Gorgot, Inés (2018). La Colección Cartográfica de la Colección Mascort. Escenas de la historia. Torroella de Montgrí: Fund. Mascort, pp. 420-421, descripció de l’obra de Gouvion Saint Cyr, Journal des Opérations de l’Armée de Catalogne (1821).

Padrosa Gorgot, Inés (2020). La Colección Cartográfica del Castillo de Peralada. Peralada: Fund. Privada Castell de Peralada. p. 366.

Webgrafia:

Marbach, Christian “Langlois, X 1806, reporter de guerre et/ou historien”, Bulletin de la Sabix [Online], 52 | 2013, Online since 13 November 2014, connection on 31 May 2021. URL: http://journals.openedition.org/sabix/1165; DOI: https://doi.org/10.4000/sabix.1165

L’obra Voyage pittoresque […] custodiada a la Bibliothèque Nationale de France disposa de 40 làms.

BnF: https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b2000077d

L’obra Voyage pittoresque […] de la BnE disposa de 24 estampes.

BnE: https://datos.bne.es/edicion/Mima0000060558.html

Comentaris