Els Reis a les Escoles Parroquials de Peralada




Dades arxivístiques del document:

Títol: Els Reis a les Escoles Parroquials
Data: 1933
Fons: BAPP. Fons Fotogràfic Josep Costa i Serra. Capsa 026, R. 319.1
Autor: Josep Costa i Serra (1898-1976)
Tècnica: Gelatinobromur sobre cartolina
Mides: 13 x 18 cm, sobre cartolina de 19,5 x 13,8 cm
Revers: Manuscrit de J. Costa "Composició de juguets tots ells donats per Don Miguel Mateu i Senyora. Diada de Reys 6 gener 1933".

Història arxivística:

Josep Costa va ser un dels hereters de l’afició fotogràfica de Tomàs de Rocabertí, comte de Peralada. A l’Arxiu del Palau de Peralada es preserva la major part de la seva col·lecció que consisteix en uns 2.500 clixés de vidre i més de 2.000 imatges en posititu. La temàtica està relacionada amb la vila de Peralada i les peces de la col·lecció de Miquel Mateu i Pla (1898-1972).

Context històric:

A finals del s. XIX, els germans Rocabertí s’instal·len a Peralada i revolucionen el petit poble empordanès. Gràcies a les reformes de Palaci i del convent del Carme donen feina a molts peraladencs i gent de les rodalies. Quan tenen les obres endegades, decideixen crear una escola pels infants, la qual arriba a sobrepassar els cent alumnes.

Els dos germans, entusiastes de les noves tècniques, s’inclinen per la fotografia. És D. Tomàs de Rocabertí (1840-1898) qui la practica i, fins i tot, disposa de laboratori fotogràfic. Els familiars i treballadors que l’envolten recullen les seves aficions, entre ells cal esmentar al seu cosí D. Joan Miquel Sureda, marquès de Vivot, resident a Palma de Mallorca, i a Peralada a Martí Escapa, a Pere Costa –pare de Josep- i a l’administrador, Antoni Tomàs Almar (†1920).

Després del decès de D. Tomàs es va mantenir la pràctica fotogràfica i així va ser com Josep Costa la va poder viure d’aprop.

Les joguines de les Escoles Parroquials, obsequi de Miquel Mateu

No és una novetat dir que les joguines entregades als peraladencs assistents a les Escoles Parroquials eren regal de Miquel Mateu. De manera especial, ho vaig tractar l’any 2000 a l’article publicat al Butlletí Municipal de Peralada dedicat a les esmentades escoles. Aquestes foren impulsades per mn. Pere Dausà (1887-1935) i, amb moltes precarietats, el curs 1932-33 s’iniciaren les classes al segon pis de la rectoria. Poc després, en el lloc on antigament hi havia el cementiri municipal, llavors desamortitzat –l’any 1856, es va traslladar als afores de la vila—, es va construir l’edifici definitiu.

A la fotografia que avui es presenta com a document del mes, s’hi observa una gran varietat de jocs. Hi podem veure: teatres de putxinel·lis, jocs de fireta, cavalls i carros de fusta, cavalls de cartró, botiguetes per vendre carn, rentamans, pilotes, trencaclosques, trens, cabassets amb estris de paleta o jocs de bitlles.

L’autor: Josep Costa i Serra (1898 -1976)

Fill de Pere Costa i Cros qui entrà al servei del comte de Savallà l'any 1883, i de Maria Serra Giralt, ambdós de Peralada. Va ésser el segon d'una nissaga de cinc.

L'any 1914 va embarcar cap a Puerto Rico, fet que ens demostra el seu esperit inquiet. Va haver de deixar aquelles terres llunyanes per complir amb el servei militar.

Posteriorment, es va decantar per la música i va formar part de l’orquestra La Principal de Cassà de la Selva fins l’any 1921, any en què va contraure matrimoni amb Pilar Johera.

L'any 1927 entrà al servei del Palau de Peralada i des d'aquest lloc de treball va poder desenvolupar diferents activitats com la de majordom, la de guia, la de meteoròleg, la d’apicultor o la de fotògraf.

Durant la Guerra Civil (1936-39), va preservar una part del patrimoni artístic de la col·lecció de Miquel Mateu. Va aconseguir embalar i evacuar, juntament amb l'expedició del Museo del Prado, les peces de Peralada. Acabada la guerra, Miquel Mateu les va recuperar, en part, gràcies al seus reportatges fotogràfics.

Bibliografia complementària:

PADROSA GORGOT, Inés, “Josep Costa i Serra: el fotògraf”, Butlletí Municipal de Peralada, núm. 1 (1997), pàgs. 26-27. https://inespadrosa.blogspot.com/p/blog-page.html

PADROSA GORGOT, Inés, "Les Escoles Parroquials", Butlletí Municipal de Peralada, núm. 13 (2000), pàgs. 14-19. https://inespadrosa.blogspot.com/p/blog-page.html

PADROSA GORGOT, Inés, Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, Girona: Diputació, 2009, pàg. 246. 
http://www.bibgirona.cat/pandora/viewer.vm?id=0000766687&page=2&search=INES%20PADROSA%20DICCIONARI&lang=ca&view=main

PADROSA GORGOT, Inés, “Los Rocabertí, nobles catalanes, fotógrafos y protectores del incipiente arte fotográfico”. XIV Jornades de la Imatge i Recerca Antoni Varés, Girona, 2016. http://www.girona.cat/sgdap/docs/qbso0ucc-padrosa-text-amb-fotos.pdf

Comentaris