Xesco Boix a Roses l'any 1981

 



Dades arxivístiques

AMR, Fons Escola Narcís Monturiol. 2.4.2. Correspondència de l'escola del curs 1980/1981 (entrades i sortides). Programa de Xesco Boix canta amb la mainada.

Contingut

La fotografia, de Ros Ribas, representa en bona part la química de Boix amb la mainada de la que sempre estava envoltat durant els concerts. L'Escola Narcís Monturiol, de Roses, va rebre la seva visita el mes d'abril de 1981 d'acord amb l'anotació feta a la portada del programa per algun membre del claustre: "Ha vingut al nostre col·legit el 1-4-81". 


Boix exposava en el programa allò que pretenia en els seus espectacles: educar i ajudar a viure contra tot sistema que encotillés els infants. Fer passar una bona estona a la mainada a través de contes, endevinalles, dites, embarbussaments o rondalles per fomentar les arrels culturals del país, el bon gust i generar un bon ambient de grup. Aprofitava, també, el programa per fer algun joc amb els nens que el llegissin i per dir un eslògan que no passa de moda: Nuclear? No, gràcies!



El mateix programa aprofita per difondre altres companys de Xesco Boix del món de l'animació des dels putxinel·lis, pallassos, còmics a l'expressió corporal, cercaviles i la dansa. Tot un món artístic que va permetre sobreviure a la llarga nit del franquisme i difondre uns valors culturals democràtics a les generacions més joves. 



Adjunt, i grapat al programa, hi ha un altre programa de mà que també publicita els companys de Xesco Boix, Toni Giménez, Noè Rivas, Àngel Daban i Lluís Panyella (per estricte "ordre d'estatura").


Context

Francesc Boix Masramon (Barcelona, 03/02/1946 - Malgrat de Mar, 21/07/1984), conegut com a Xesco Boix, va ser un músic, animador i cantant de folk i de cançó infantil. Era pedagog i mestre de professió, un fet que el va ajudar a ser un gran comunicador, sobretot entre els infants.

Molt influït per la música folk nord-americana fundà amb un conjunt de cantants i grups el Grup de Folk (1966), que adaptà temes dels EUA i en creà de nous. Després formà el grup Ara va de bo (1971), que es va centrar en la cançó infantil, tot recuperant temes populars catalans i creant-ne de nous. Tres anys després cantà en solitari, però vinculat als grups El Sac i Els Cinc Dits d'una Mà.

Enregistrà molts discos i cassets (trenta-cinc en total) i publicà deu llibres. Fou amic de Pete Seeger, del qual adaptà moltes peces, i un gran admirador de Woody Guthrie. La seva obra és molt valorada pels educadors i els animadors.

Xesco Boix fou un personatge valent i compromès amb el seu país i la seva llengua que gaudí d'una enorme popularitat en el món de l'animació infantil i de la música folk. Al llarg de la seva vida, tanmateix, patí diverses crisis de malaltia depressiva que finalment el portaren a llevar-se la vida el 21 de juliol de 1984. La seva pèrdua commocionà el món cultural català.


Més informació

https://ca.wikipedia.org/wiki/Xesco_Boix

http://www.rosespedia.cat/index.php?title=Escola_Narc%C3%ADs_Monturiol

Comentaris