Teatre Municipal el Jardí. Cent anys de teatre i cinema a Figueres (1916-2016)

Document del mes de maig de 2016

Teatre Municipal el Jardí.  

Cent anys de teatre i cinema a Figueres (1916-2016)


Dades arxivístiques del document
CAT AMF Dació IJS. Postal 18- Figueras-Façana teatre "El Jardín". Autor desconegut (c. 1921-1925)

Història arxivística
El 22 d´abril de 2009 va ingressar a l´Arxiu municipal de Figueres un conjunt de documents procedents de la dació d´un particular. La legislació vigent d’àmbit estatal i autonòmic permet als contribuents el pagament d’alguns tributs a través del mecanisme de la dació en pagament, és a dir, mitjançant el lliurament de béns culturals de la seva propietat a l’Administració. Tot i que és una fórmula poc utilitzada, el 2009 l´Ajuntament de Figueres va arribar a un acord amb un particular pel qual podia pagar els seus impostos municipals mitjançant la cessió, a l´Arxiu municipal i al Museu de l´Empordà, d´un conjunt de quadres, dibuixos, fotografies i llibres d´interès local.

Contingut
Aquesta postal mostra la façana principal del Teatre Municipal el Jardí a principis de la dècada de 1920. L’edifici, projectat per l´arquitecte Llorenç Ros i Costa, destaca precisament per la seva elegant façana, amb un balconada central de barana balustrada, una decoració amb motius teatrals, florals i animals i, a la part superior, dues cúpules laterals. Tal com es pot apreciar a la imatge, quasi no ha patit canvis externs al llarg dels seus 100 anys d´història.

Context
El 9 d´agost de 1915, l´empresari figuerenc Pau Pagès va sol·licitar a l´Ajuntament de Figueres l´autorització per construir un teatre-cinema a l´Horta de Gayolà, avui plaça de Josep Pla, amb l’objectiu de fer-hi "representaciones tanto teatrales como cinematográficas". Amb una capacitat per a 1.784 espectadors, naixia per fer la competència a la Sala Edison (1.300 localitats) i a un Teatre Principal (avui Teatre-Museu Dalí) ja en declivi. 
 
El Jardí s´inaugurà el 29 d´abril de 1916, durant les Fires i Festes de la Santa Creu, i la premsa de l´època se’n va fer ressò amb aquestes paraules: "Queda fora de dubte que l´inauguració del Gran Teatre construit per el senyor Pagés en l´Horta de´n Gayolá, ha sigut lo mes sortint d´aquestes festes. El public ha correspost omplint aquella gran sala que, segons ens han dit, dona l´impresió d´un teatre de gran ciutat". 
 
Un cop iniciada la seva activitat, el Teatre-Cinema El Jardí es va caracteritzar per alternar les sessions de cinema amb les representacions de teatre, òpera i sarsuela. Durant la Guerra Civil, un refugi antiaeri soterrani situat davant mateix del Teatre va protegir la població dels bombardejos franquistes. El 1939 es va reparar l´escenari, afectat pels estralls del conflicte bèl·lic. A la dècada dels cinquanta i sobretot dels seixanta, les sessions de cinema hi eren les protagonistes. En aquells anys, el gènere cinematogràfic no tenia competidors i era una de les activitats de lleure més populars. Aquesta vitalitat es va traduir l’any 1964 en la inauguració de dues noves sales de projecció amb nom propi a Figueres: el Juncària, a la mateixa plaça de Josep Pla, i Las Vegas, al carrer de Sant Pau. 
 
Però als anys setanta la televisió es va instal·lar a gairebé totes les llars i la competència dels nous cinemes, més moderns i còmodes, va significar l´inici de la decadència d’El Jardí i també de la Sala Edison, que el 1984 va tancar les seves portes. L´interès de la corporació figuerenca per comprar el Teatre El Jardí i convertir-lo en teatre municipal fou clau per salvar-lo del tancament definitiu. El dia 6 de maig de 1983 el Ple de l´Ajuntament va acordar la seva compra, juntament amb els jardins annexos situats a la banda est i sud, la plaça de davant del teatre i el pas de vianants del carrer de Sant Pau a l´interior de la plaça, que ara passava a ser de domini públic. Tot i l´estat de l´edifici i de les seves instal·lacions, antigues i poc còmodes, la titularitat pública va significar l´establiment d´una programació estable de teatre. El pas endavant, però, es va produir els anys 1990-1991, quan es van dur a terme les obres de remodelació integral de l´edifici.

El Teatre Municipal el Jardí celebra el seu centenari al peu del canó. Al llarg d´aquests 100 anys, asseguts a les seves butaques, hem disfrutat de teatre, cinema i música. Per molts anys!

Més informació
- Història del teatre a Figueres 1816-1991. Figueres: Ajuntament, 1991.
- BERNILS MACH, Josep Maria. "Els cinemes de Figueres". A: Annals de l´Institut d´Estudis Empordanesos, 28 (1995), pàg. 229-263.
- FALGUERAS, Joan; SANTALÓ, Jaume. Figueres, arquitectures i història. Figueres: Ajuntament; Brau Edicions, 2007.

Comentaris