El Carnaval a la Figueres de principis del s. XX


               El document del mes de gener de 2015

El Carnaval a la Figueres de principis del s. XX


Dades arxivístiques del document
CAT AMR 12.2. Arxiu Patrimonial Família Coll de Roses, Col·lecció d'imatges, número de registre 6949, autor desconegut, ca. 1902-1920, Figueres.

Història arxivística
La família Coll va fer donació del seu arxiu familiar l'any 1996, moment en què va ingressar a l'AMR i es va tractar arxivísticament en els anys successius. La documentació en paper va ser tractada pel personal de l'AMR i l'any 2000 per la historiadora Rosa Lluch, que va fer-ne una classificació provisional. Tot i això, han estat nombroses les vicissituds anteriors d'aquesta documentació patrimonial, generada des del segle XIII. Fonamentalment cal destacar que l'enllaç matrimonial, a mitjan del segle XIX, de Benet Coll Custou, de Roses, amb Verònica Caritg, de Lliurona, va permetre la unió de dos grans patrimonis agrícoles i, conseqüentment, dels seus respectius arxius.

Contingut
Imatge on es veu un vehicle guarnit que representa una escena de neu. Envoltat de persones, sobretot mainada, la carrossa es trobava a l'actual plaça de la Palmera, atès que al seu darrera s'hi veu l'antic escorxador, una obra de l'arquitecte figuerenc Josep Azemar i actualment seu de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà. En primer terme, dos homes i dues dones, completament vestits de blanc, piloten la carrossa, absolutament recoberta amb roba blanca i presidida, sobre el capó, per una nina asseguda al damunt d'un petit trineu. La fotografia, de ben segur, va ser feta per algun membre de la família Coll, que durant l'hivern vivien a Figueres.

Context
S'acosta el moment del carnaval, l'última oportunitat de gresca abans de l'inici de la llarga Quaresma, almenys abans. Fa cent anys també se celebrava a la nostra comarca amb delit. La fotografia d'aquest mes, conservada a l'Arxiu Municipal de Roses, permet documentar aquesta tradició centenària. No només a Roses el carnaval era una fita anual inel·ludible. També Figueres celebrava la disbauxa carnavalesca amb tots els recursos possibles, perquè la capital és la capital.

Més informació
http://www.roses.cat/ca/LaVila/Cultura/carnaval/Carnaval.aspx

Comentaris